Over Manon Uphoff

Foto: Celine Simons

Manon Uphoff (Utrecht20 december 1962) 
is een Nederlands schrijver, scenarist en beeldend kunstenaar. Zij debuteerde in 1995 met de verhalenbundel Begeerte die werd genomineerd voor de AKO Literatuurprijs, de Anton Wachterprijs en de ECI prijs. Het titelverhaal werd bekroond met de Rabobank Lenteprijs voor literatuur. Haar eerste roman Gemis (1997) werd genomineerd voor de Libris Literatuurprijs.

 

Haar meest recente boek,Vallen is als Vliegen (2019), stond op de shortlist van de Bookspot Literatuurprijs 2019 en op de shortlist voor de Libris Literatuurprijs 2020.

De roman werd door NRC Handelsblad en Humo de beste Nederlandstalige roman van 2019 genoemd en eindigde als eerste in de eindejaarsspiegel van kranten en tijdschriften, bijeengebracht door boekhandel Athenaeum.

Uphoff was redacteur van het literair tijdschrift De Revisor en bestuurslid en voorzitter van PEN Nederland.

Als scenarist schrijft zij het speelfilmscenario Een Groot Geweld (Topkapi Films). Sinds 2017 verzorgt zij samen met haar dochter Iris van Vliet vanuit hun bedrijf Master Your Story cursussen, masterclasses en workshops op het gebied van schrijven en 'de kunst van het kijken' en biedt zij persoonlijke begeleiding aan schrijvers. 

Fotografie: Celine Simons