top of page
527x840 (1).jpg

Vallen is als vliegen (midprice)

Manon Uphoff 

Uitgeverij - Querido 

Publicatiedatum 11-09-2020

ISBN 9789021422961

Shortlist Bookspot literatuurprijs 2019

Wanneer haar zestien jaar oudere zus, uitgehongerd en uitgedroogd, van de trap valt en sterft, doet dat als een vonk de woede van de schrijfster ontbranden. De dood van Henne Vuur, ooit haar "schaduwmoeder', dwingt haar een gruwelijk en angstwekkend verleden onder ogen te zien.

Als een aanklager en chroniqueur tekent ze dat verleden op in een boek vol verhalen: over vader Holbein, die ontwerper, tovenaar, wetenschapper, gesjeesd seminarist en god was van een persoonlijke, labyrintische wereld; over Libby en Toddiewoddie, haar andere zussen, met wie ze als heksen wraak kan nemen in hun eigen Walpurgisnacht en kan lachen tot de verlossing volgt; over hun leven vol verpletterende indrukken, lichamelijke onbegrensdheid, misbruik, geweld, schoonheid en pijn.

Vallen is als vliegen is een in de werkelijkheid gewortelde roman over het almaar groter wordende, pijnlijke verleden. Als geen ander weet Manon Uphoff de zoektocht naar liefde, naar een identiteit, hard en tegelijk poëtisch, met kracht en met humor neer te zetten.

Juryrapport Bookspot Literatuurprijs

Vallen is als vliegen, Manon Uphoff

Kun je met fictie een autobiografisch verhaal over incest recht doen? Kun je het therapeutische en sentimentele overstijgen en met gebruikmaking van alle registers die taal en literatuur ons bieden een geslaagde roman schrijven? Het kan, bewijst Manon Uphoff. In Vallen is als vliegen beweegt zij zich fascinerend en zichzelf bevragend door haar onderwerp heen. Het betreft een jeugd die ter omschrijving meer woorden behoeft 6 dan de ons bekende benamingen: vader, moeder, dochters, huis. Er zijn mythen nodig, een verzonnen werkelijkheid, een labyrint, een minotaurus, half mens half beest. Er bestaat geen goed of fout, geen grens tussen normaal en abnormaal.

 

Uphoff schrijft poëtisch, doch nergens pathetisch. Ze zoekt en vindt de juiste vorm. Elk woord en elke zin staan precies goed en het boek is bijgeschaafd tot precies de juiste lengte mét een plek voor een heksenkring der lotgenoten als een schrijnende triomf in het geheel. Haar literaire kwaliteiten blijken te fungeren als een schild tegen de verschrikkelijke en barbaarse inhoud. De lezer wordt niet lamgeslagen door een opsomming van gruwelijkheden, maar juist meegevoerd door een rijke, niet verbloemende, glasheldere taal. Met Vallen is als vliegen laat Manon Uphoff je de onmetelijke mogelijkheden van literatuur waarderen.

> Alle recensies van Vallen is als Vliegen

bottom of page