top of page
gemis.jpg

Gemis

Manon Uphoff

Uitgeverij De Bezige Bij b.v.

Verschenen: september 1999

ISBN 9789057590733

Tweede roman, na 'Begeerte' (in 1996 genomineerd voor de AKO-literatuurprijs) van de Utrechtse schrijfster (1962). Gemis (1997) werd genomineerd voor de Libris literatuurprijs.

 

Aan de hand van Mara Astheim geeft Uphoff een intrigerend, boeiend en overtuigd beeld van het hedendaagse leven op een manier die getuigt van groot talent.

 

Hoofdpersoon is de 13-jarige Mara, die 4 jaar in haar ontwikkeling wordt gevolgd. Niet alleen de invloed van haar milieu is zichtbaar in haar karakter en soms provocerend gedrag, ook de ontwrichting en vervreemding ten gevolge van een verhuizing van het gezin waaruit Mara afkomstig is, heeft een belangrijke betekenis. Het is de aanzet tot de verkenning naar buiten. In snel ontluikende liefdes- en seksrelaties ontwart Mara de lelijkheid en wreedheid van de wereld, maar ook in zichzelf. In gedachten en gedrag wordt dit duidelijk in haar jeugdliefde Helmi, die dankzij zijn acne wordt begeerd. In flarden wordt deze liefde ontrafeld, en in korte scenes probeert de schrijfster, op soms schokkende wijze, een beeld te geven van een hedendaags opgroeiend meisje. 

 

bottom of page